Mondd, te kit választanál? - Wordpress, Drupal, esetleg Joomla

A tartalomkezelő rendszerek fontosságának szerepe az Internet fejlődésének folyamatában tagadhatatlan. A tartalomkezelő rendszerek hatalmas előnye, hogy már induláskor adnak egy alapvető működési vázat, amelyre mintegy biztos alapra, csak fel kell építeni a kívánt tartalmi elemeket és megadni a megjelenítéssel kapcsolatos működési szabályokat. Az előzőeken túl további pozitívum, az hogy alapvetően nem kell különösebb programozói tudás az előállított tartalom publikálásához.

A tartalomkezelő rendszerek legismertebb résztvevői a címben is említett triumvirátus tagjai: WordPress, Joomla és Drupal. Egy-egy weboldal indításakor vagy a honlapkészítés során gyakran merül fel a kérdés, hogy melyik szereplővel történjen a megvalósítás. Ezen kérdés eldöntésének megkönnyítésének céljából íródott ez a bejegyzés.

Drupal, WordPress és Joomla hasonló tulajdonságok 

Mielőtt nekikezdenénk a különbségek áttekintéséhez, nézzük át melyek azok a pontok, melyek összecsengenek mindhárom eszköz esetén:

 • Mindhárom tartalomkezelő rendszer nyílt forráskódú, szabad szoftverek, melyek GPL licensz alatt jelenek meg, melynek eredményeképpen ingyenesen letölthetőek, használhatóak és módosíthatóak.
 • Mindhárom rendszer körül -  fejlesztőkből, tervezőkből, oktatókból, felhasználókból és önkéntesekből álló közösség alakult ki.
 • Mind a három platform PHP programozási nyelvet és MySQL adatbázist használ.
 • Az összehasonlított rendszerek mindegyike modulokat, bővítményeket használ az alapfunkciók kiterjesztésére, valamint sablonokat kínál a megjelenítés személyre szabásához.

Különbségek

Az elmúlt másfél évtizedben a tartalomkezelő rendszerek alapvetően módon befolyásolták a honlapkészítés módját és folyamatát. Segítségükkel gyorsan, egyszerűen és mindenek előtt megbízható módon lehet tartalmat megjeleníteni a világhálón. A következő grafikon azt jeleníti meg, hogyan alakult a fenti eszközök nevére való keresések száma az elmúlt öt évben.

Mondd, te kit választanál? - Wordpress, Drupal, esetleg Joomla_4

WordPress

A WordPress jelenleg a legnépszerűbb CMS. Úgy indult, mint egy egyszerű blogplatform, de gyorsan nőtt  és mára képes kezelni bármilyen komplex weboldalt, mint például a New York Post  vagy a BBC America  .

A WordPress-nek számos előnye van azok számára, akik saját webhelyet szeretnének létrehozni. Az előnyök közül néhány:

 • Egyszerűen használható. A legtöbb hosting cég egykattintásos telepítést kínál a WordPress használatának biztosításához, melyet egy kezdő felhasználó is telepíthet, választhat hozzá egy témát, és öt percen belül futhat egy webhely. A kezelő felület egyszerű és intuitív, és nem igényel különösebb műszaki ismereteket.
 • Könnyen testre szabható. A rendelkezésre álló több ezer téma és bővítmény felhasználásával könnyű egyedi webhelyet létrehozni.

Mondd, te kit választanál? - Wordpress, Drupal, esetleg Joomla_3

Drupal

A Drupal a harmadik legnépszerűbb CMS és a legrégebbi a három szereplő közül. Rendkívül erőteljes és kevésbé erőforrás-igényes, ami a legmegfelelőbbé teszi a nagy és összetett webhelyek számára. A Drupalon futó webhelyek közé tartozik például Oxfordi Egyetem  és a Fehér Ház  . A Drupal legfontosabb előnyei:

 • Rugalmasság. Közel 2000 témával és több mint 7000 kiterjesztéssel a Drupal könnyen testre szabható. 
 • Jó teljesítmény
 • Ingyenes. Csakúgy, mint a WordPress és a Joomla, a Drupal is szabadon használható.
 • Közösségi támogatás - A támogatás elérhető a drupal.org-on , valamint a Stack Exchange és sok más webhelyen.

Negatívumként a meredek tanulási görbe hozható fel.

Mondd, te kit választanál? - Wordpress, Drupal, esetleg Joomla_2

Joomla

Vannak, akik a Joomla-t a WordPress és a Drupal közötti arany középútnak tekintik. A Joomla egy erőteljes CMS, amellyel  jól kezelhetőek komplex weboldalak, de nem igényel olyan mélységű technikai tudást, mint a Drupal. Joomla alapú weboldal például a Linux.com . Van néhány kiemelkedő felhasználási terület, mint például:

 • Közösségi hálózatépítés. A Joomla alkalmazásával nagyon könnyű a közösségi hálózatokat integrációja, amelyek számos webhely számára hatékony eszköz lehet.
 • Kereskedelmi weboldalak. Az eCommerce weboldal létrehozása sokkal gyorsabb és könnyebb a Joomla-val, mint a Drupal és a WordPress használatával, mivel a Joomla több natív támogatást nyújt.

Mondd, te kit választanál? - Wordpress, Drupal, esetleg Joomla_1

Hogyan válasszuk ki a megfelelő eszközt?

Nem kétséges, hogy mindhárom tartalomkezelő rendszer nagy előnyökkel jár. Minden fejlesztő az általa alkalmazott rendszert részesíti előnyben. Arra a kérdésre, hogy melyik CMS-t kell választania, sajnos nincs egyetemes válasz. Minden helyzet más megoldást igényel.

 • A Joomla jobban megfelel a közepes méretű weboldalaknak, vagy azoknak, akik közösségi hálózatokra és közösségközpontú weboldalakra vágynak.
 • A Drupal viszont a leglogikusabb megoldás a nagyméretű, összetett weboldalak számára, amelyek kiterjedt funkciókat és méretezhetőséget igényelnek.
 • Azok számára, akik egyszerű weboldalt hoznak létre kisvállalkozásuk számára, a WordPress használata a legcélszerűbb.

Az összefoglaló elkészítéséhez az alábbi oldalakon található információkat használtam fel:

 

CMS, tartalomkezelő rendszerek, Drupal, Joomla, WordPress,