Fejlesztői segédeszköz - Csoportos képátméretezés

Weboldal készítése és a kész oldal adatokkal történő feltöltése során gyakran merült fel igény rá, hogy képeket csoportosan tudjak átméretezni, esetlegesen azokat vízjellel ellátni. Ezen igény kielégítésére készült a letöltési szekcióban elérhető Csoportos képátméretező alkalmazás. Egy ideje kacérkodom már a Java fejlesztés alapjaival és általában gyorsabban tanulok, ha konkrét cél vagy eszköz megvalósítása kapcsán tudok dolgozni. Az alkalmazás a Java alapvelihez méltóan keresztplatformos, mind Windows, mind Linux-os környezetben müködik, egyetle működési feltétel a Java 8 JRE megléte a számítógépen.

Képek átméretezése

Az alkalmazás képek csoportos átméretezését és vízjellel való ellátást teszi lehetővé. Támogatott képformátumok: JPG -PNG - BMP. A megnyitott képek számát tekintve nincs korlátozás. Tapasztalataim szerint kb. száz kép fölött jelentősen megnő a memória használat, bár ez nagy mértékben függ a képek méretétől is.

Két módszer alkalmazásával méretezhetőek át a képek, egyszerű százalékos méret vagy egyedi, manuálisan beállított érték alapján.

Fejlesztői segédeszköz - Csoportos képátméretezés_5Fejlesztői segédeszköz - Csoportos képátméretezés_4

  • Az első a százalék alapú átalakítás, mely egyszerűen veszi a forrás kép vízszintes és függőleges kép pontjainak számát és a megadott százalékos mértékében csökkenti azt. Az eltérő felbontású képek nem okoznak problémát, minden kép esetében egyedileg történik az értékek megállapítás.
  • A második, manuális módszer esetben a felhasználó által megadott érték kerül beállításra a szélesség vagy a magasság tekintetében. A képarány megtartása érdekében a nem megadott érték automatikusan beállításra kerül. Abban az esetben, ha a forrás kép mérete kisebb, mint a megadott érték, akkor a kép méretarányos nagyítása lesz az eredmény.

Az átméretezett képek fájl nevei kiegészítésre kerülnek az átméretezéssel kapcsolatos információkkal: 

  • az átméretezés mértéke,
  • az átméretezés módszere (pixel vagy százalék),
  • illetve pixel szintű átméretezés esetén azzal, hogy a művelet a szélesség vagy a magassági érték megadásával történt.

Szöveg alapú vízjel alkalmazása

A képek átméretezése során, az átméretezett képeket tetszőleges vízjellel láthatjuk el. Megadhatjuk a számítógépünkön elérhető betűk típusát, a betű méretét, stílusát, a szöveg színét és nem utolsó sorban a megjelenítendő szöveget.

A beállító felület mellett lévő panelen nyomon követhetjük módosításaink hatásait. A funkció használatához aktiváljuk a "Szöveg alapú vízjel használata" jelölő négyzetet.

Fejlesztői segédeszköz - Csoportos képátméretezés_3

Kép alapú vízjel alkalmazása

A képek átméretezése során, az átméretezett képeket tetszőleges kép alapú vízjellel láthatjuk el. Slider használatával megadhatjuk a vízjelnek szánt kép méretét. A módosítás mértéke nyomon követhető a beállító panelon.

A beállító felület mellett lévő panelen nyomon megtekinthető a vízjelnek szánt kép. A funkció használatához aktiváljuk a "Kép alapú vízjel használata" jelölő négyzetet.

Fejlesztői segédeszköz - Csoportos képátméretezés_2

Vízjel lehetséges beállításai

A képek átméretezése során, az átméretezett képeket tetszőleges szöveg illetve kép alapú vízjellel láthatjuk el. Beállíthatjuk az alkalmazni kívánt vízjel átlátszóságát, valamint annak pozícióját. Abban az esetben, ha mind a szöveg, mind a kép alapú vízjel alkalmazását kiválasztjuk, akkor a két vízjel egymás mellet kerül majd elhelyezésre.

Fejlesztői segédeszköz - Csoportos képátméretezés_1

 

Java, JavaFX, fejlesztői környezet,