GIT alapok II

Az előző bejegyzésben elkezdtük a Git alapjainak áttekintését, ebben az írásban továbbra is némi elmélet következik, a fejlesztői ágakkal, branch-kel fogunk foglalkozni.

Szinte valamennyi verziókezelő rendszer  biztosít lehetőséget fejlesztési ágak, elágazások létrehozására és kezelésére. A branch-ek fő feladatai:

  • a fejlesztés ne csak egyetlen szálon legyen lehetséges,
  • a fejlesztés egyszerűen modulokra és fejlesztési fázisokra felosztható legyen,
  • az egyes branch-ek fejlesztése egymástól függetlenítve, szeparálva történhessen.

GIT alapok II_1

A különböző branch-ek egymással párhuzamosan léteznek, lehetőség van a branch-ek közötti váltásra és azok eggyesítésére, egybefűzésére is. A local reposítory kiinduló pontja, gyökere az első commit, az ezt követő összes commit és branch ebből vagy ennek leszármazotjaiból ered. Minden repository rendelkezik legalább egy branch-el (master).

A fejlesztői ág céljának elérésekor az adott branch összeolvasztásra, összefésülésre kerül a master branch-el vagy valamely más fejlesztői ággal, a folyamat és a parancs neve a merge.

Az elérhető branch-ek listázása:

$ git branch 

Az új fejlesztői ág létrehozása az alábbi paranccsal történik:

$ git branch <új branch neve>

A fejlesztői ágak között a következő parancs használatával válthatunk:

$ git checkout 

A különböző branch-ek összeolvasztása a merge paranccsal történik. Első lépésként át kell váltanunk abba fejlesztői ágba, amelybe szeretnénk beolvasztani a kiválasztott ágat, majd alkalmazni merge parancsot.

$ git checkout master
$ git merge 

 

git, local repository, branch, master branch,